Az Etsy online shop évek óta egy jól bevált lehetőség számomra ahhoz, hogy saját designjaimat és alkotásaimat ilyen-olyan formában eladhassam. Éppen ezért nagyon figyelem minden kis változását, mert nagy mértékben kihat a munkámra. Éppen a mai napon hozta nyilvánosságra az Etsy változtatások egy listáját, ami minden Etsyzőt érinteni fog. 

Dráguló eladás díjak

Az eddigi eladás díj 3,5% volt eladásonként. Ez mostantól 5%-ra fog ugrani – erre már valószínűleg szükség is volt, mert rendkívül sok hasznos fejlesztés volt az elmúlt években (ha nem is minddel értettem egyet), és adtak a munkálatokat könnyítő eszközöket is.
Ami kissé visszatetsző a mostani változásban, hogy az egyébként is nehezen kiharcolt postaköltségekre is ráhelyezik az 5%-ot, ami után eddig nem volt semmiféle díj. 

Érthetetlen is számomra ez, mivel az Etsy folyamatosan azzap a tippel nyaggat, hogy vigyem le a szállítási költségeket, mert az olcsóbbakat a vásárlók jobban szeretik. Erre köteleznek arra, hogy kicsit drágítsuk őket. 

Etsy Plus csomag

Havidíjas csomag

A legjobban azt szerettem az Etsy-ben, hogy nem volt havi előfizetési díj, ergo nüansznyi pénzből is elkezdhettük építeni a kis webshopos birodalmunkat. Egy hónap múlva viszont lesz egy új előfizetési csomag: előnybe hozhatja azokat, akik hajlandóak $10-t (januártól $20 lesz) fizetni havonta. Szerencsére megmarad a mostani ingyenes verzió is – legalábbis most. Januártól pedig lesz egy premium csomag is, amiről sok infó nincs, csak annyi, hogy könnyebb lesz a több alkalmazottas boltok kezelése általa (szóval nem nekem lesz, aki mindent egyedül csinál).

A havidíjas csomaggal kapcsolatosan vegyes érzelmeim vannak. Lesznek új eszközök, amik jól jöhetnek az eladóknak, de ez megint egy olyan dolog, ami plusz pénzt von el, és nem tudni, hogy a keresési relevanciákra ez miképp fog kihatni. A kis boltok versenyt tudnak-e tartani a nagyokkal? 

A havidíjas csomag, azaz az “Etsy Plus” lehetőséget ad arra, hogy egyedibbé tegyük a boltunkat és saját webcímet is használhassunk a boltunkon. Kapunk új eszközöket is a csomagolásokhoz és a vásárlók visszaédesgetéséhez. Hogy részleteiben mindez pontosan mit takarhat, még rejtély, de egy hónap múlva mindenképp meg fogjuk tudni. Minden bizonnyal előfizetek rá, hogy kipróbáljam, és írni fogok róla néhány szóban. 

Több az Etsy Plusról itt

Mikor lépnek érvénybe az Etsy változtatások? 

Ezek a változtatások egy hónap múlva, azaz 2018. július 16-tól érvényesek. Ugyanúgy júliusban indul a havi helyett heti automatikus törlesztés is az Etsy felé, ami annyit tesz, hogy a felgyülemlő költségeket immáron 7 naponta tudjuk fizetni. Áttekinthetőbbé is teszik ezt a felületet, így jobban nyomon követhetjük az Etsy-s költségeinket. 

Egy kis jó is van

Hogy ne csak riogassuk itt egymást feleslegesen, azért vannak előnyös változások is, ami szerintem részben visszafizetődő. Az Etsy saját bevallása szerint tavaly $78 millió-t költött reklámokra; idén ezt a díjat 40%-kal tervezik emelni. Ez több eladást is fog jelenteni. 

Személy szerint én annak még jobban fogok örülni, hogy végre jobb lesz az Etsy elérhetősége is, ugyanis lesz chat-es help center és hívási lehetőség. Nem egyszer kellett már utánabányászni az elérhetőségeiknek, úgyhogy szerintem jó, ha egyszerűsítik ezt a részét is.

Hogy hatnak ezek ránk? 

Az, hogy több embert irányítanak a weboldalra, alapvetően jó. A kérdés, amit előre nem tudhatunk, az az, hogy az előfizetés és egyebek mellett maga az oldal keresési relevanciái miképp fognak alakulni. Nem tudhatjuk, hogy azokat az Etsy “jutalmazni” fogja-e, akik előfizetnek a közepes csomagra vagy ugyanúgy kell versengeni a jó helyekért. 

Sosem lehet tudni, hogy azok a hírek, miszerint az Etsy alkalmaz valamiféle jutalmazást, igazak-e vagy sem. Az elmélet szerint ha minél inkább úgy csináljuk a boltunkat, ahogy az az Etsynek tetszik, akkor előrébb kerülünk a keresőjükben. Talán ez igaz. Talán ha előfizetünk az Etsy Plus csomagra, akkor jobb lesz nekünk. Aztán meg ezt sosem lehet biztosan tudni. Az Etsy is eltakarja, hogy mi az, ami előnyös a saját SEO-ban, ahogyan bármely más hasonszőrű oldal is. 

Az Etsy változtatások összegezve

Igen, nőni fog a költség, és kérdéses még a harc is a nagyobb boltokkal, miután jönnek az előfizetések. Ennek ellenére még mindig ez az egyik legjobb hely, ahol külföldieknek értékesíthetjük az alkotásainkat. Szóval ez ne tántorítson vissza attól, hogy új boltba kezdjünk! Más hasonló oldalon nincs ingyenes használat sem. 

Ha nyitni szeretnél új boltot, tedd ezen a linken keresztül: 40 ingyenes feltöltés! 

 

Forrás: https://www.etsy.com/seller-news/2018-june-update

Tetszett a cikkem? Ha igen, lesznek még hasonlók, ezért érdemes feliratkozni az emailes értesítőkre! Középtájon jobb oldalt tudod ezt véghezvinni.  Hajrá! 🙂