Ha forog kezünkben a ceruza, talán már porosodik néhány rajz a mappánkban, és valószínűleg voltak már rá érdeklődők is. Na jó, nagyon szuper meg minden, de mégis, mennyit ér az alkotásunk? A rajz árazása nem könnyű dolog, ezért szeretnék néhány tippet vagy észrevételt megosztani ennek kapcsán.

Rossz árképzés két befolyásoló tényezője

Az egyik az, hogy szeretnénk nagyon gyorsan meggazdagodni.
Hiszen egyedi műalkotásról van szó, mely a mi művészetünk csúcsának fizikai megnyilvánulása. Az ilyesmi pedig nem lehet olcsó, így rögvest mondunk egy öt nullát tartalmazó összeget.

Persze a nagy általánosságban nem a túl magas ár a probléma, hanem a túl alacsony. Így mondanám másik rossz ármeghatározási sugallatnak a munkánk lebecsülését, és azt, hogy a “kicsit több, mint nulla” is nagyobb mennyiséget jelöl, mint a nulla. 

A túl magas ár problematikája

Akit ténylegesen érdekel a festményünk, az majd kinyitja a pénztárcáját, és leperkálja a súlyos százezreket érte, különben nem írt volna ránk.
Na persze.
Túl drága alkotás illusztráció
A festmény, rajz és egyéb műalkotás nem egy olyan dolog – sajnos – amire az embernek feltétlenül szüksége van. Valószínűleg a fogorvos kifizetése vagy mondjuk a padlóburkolás megcsinálása sokkal fontosabb helyen áll, ha pénzkiadásról van szó. Ezért ha nincsen nagy nevünk (azaz még “nem futottunk be“), és nem is reformáltuk meg a festészetet (még), akkor a nagy ár csak elkergeti az érdeklődőt.
Megeshet persze, hogy pont kifogunk egy olyat, akinek a pénz nem probléma, de azért gondoljunk csak bele: az a kör, akit meg tudunk szólítani Facebook-on vagy másutt, általában “a pénz nem probléma” létformában leledzik?
Valószínűleg nem.

Persze, van úgy, hogy egy alkotás túlságosan a szívünkhöz nőtt, és nem akarunk megszabadulni tőle. Legalábbis nem egykönnyen. Ilyenkor érthető a magas ár, és nem szabad kitépni a szívünkből egy darabot, csak azért, hogy pénzzé tegyük azt.
De akkor ne csodálkozzunk, ha az érdeklődő nemet mond.

Az alacsony ár, ami tönkreteszi a szakmát

Amióta alkotok, már számtalanszor találkoztam olyan alkotókkal, akik rendkívül alábecsülik saját munkájukat.
“Olyan sok más alkotó van, miért kérnék többet”
“Nem ér a munkám annyit”
“Nem akarom elkergetni az érdekelődőt”
És még tovább…

Amit csinálunk, az egyedi, kétkezi alkotás. Nem annak fizikai értékét kell megfizetni, hanem a beleadott tapasztalatot, művészi értéket és a lelkünk egy darabját.
Lehet, hogy még nem rajzolunk olyan régóta és úgy érezzük, sok a nálunknál jobb alkotó. Esetleg hogy nem tudjuk eladni a munkánk, ha többet kérünk érte, mint 3000 forint (komolyan, találkoztam már ezzel is).

Ezzel az alkotó nem csak saját magának, de az egész alkotói szakmának árt. Mert gondoljunk csak bele: ha csak az alapján árazunk, hogy aláígérünk a másiknak, a végén már a ceruza és papír (vagy vászon és ecset) árát sem tudjuk megvenni a “bevételből” eme versengés miatt. Elfelejthetjük azt is, hogy 6 év múlva megpróbáljunk ebből ténylegesen is megélni!

Másfajta megközelítéssel

Sosem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.
Ez esetben a jelentés pedig, hogy ne gürcöljük le a fenekünket azért, hogy eladjuk két kenyér áráért a 10 órás munkánkat. Ennél jobb, ha kevesebb munkáért keressünk ugyanannyit vagy többet.

Ha tényleg érdekli a vevőt az alkotásunk, akkor kifizeti az árát. Megbecsüli azt, amit alkotunk. Nekünk is így kéne tenni: megbecsülni kétkezi munkánkat.

Matekozzunk így: 3 emberből 2-nek van pénze egy A4-es méretű portrérajz kifizetésére.
Ha 3000 forintot mondunk, három embernek fogunk nagyon sokat dolgozni összesen 9000 forintért (amiből lejön még az adó is).
De mi van, ha többet kérünk? Mondjuk 9000 forintot (ami még szintén nem sok az egyedi alkotásért)?
A 3 emberből ugyan csak 2 (rosszabb esetben csak 1) fog belemenni. Ez azt jelenti, hogy egyharmad munkáért keresünk 9000 forintot. Ha mindketten rábólintanak, akkor ennek a dupláját.

Szóval ne az legyen a cél, hogy minden betévedőnek eladjuk a munkánk, hanem az, hogy meg legyen fizetve a tudásunk, egyediségünk, a művészetünk!

Talán most az van a fejedben, hogy a háromból nem lesz egy sem, aki belemegy az ésszerűbb árba.
Ez nagyon téves. Magamon, és másokon keresztül tapasztaltam, hogy belemennek!

Ha pedig az jár a fejedben, hogy jó, de a te alkotásaid még nem annyira jók, meg másoké jobbak stb…
Megkérdezném tőled: ha ez így van, mégis, miért kerestek fel Téged?? 🙂 A műalkotás egy olyan szakma, amikor a minőség igenis fontos! Senki sem akar torz arányú portrét a kislányáról! Szóval a Te tudásod igenis jó a szemükben, ezért kerestek fel téged.

Rajz árazása: mégis, hogyan határozzuk meg? 

Egy rajz árazása kapcsán sokféle módszer létezik. A legszimplább az, ha átgondoljuk, nagyjából mennyi óra kell a munka elvégzésére, és beszorozzuk azt egy megfelelő órabérrel.
Ne felejtsünk el kalkulálni a költségekkel is! Például ha olajjal festünk vászonra, akkor az anyagár önmagában is már igencsak sok. Nem elfelejtendő az adó kalkuláció is, ami ugye egyénenként változik, hogy mennyi. 

Hogyan árazzuk rajzainkat illusztráció
Ha már elég tapasztaltak vagyunk ebben, érdemes a következőre is gondolni: maga a munka nem csak a rajzolásból, festésből áll, ott van mellette egy csomó más is. Például beszélgetés az érdeklődőkkel, egyeztetés a vásárlókkal, munkáink megosztása itt-ott, technikánk fejlesztése és a többi. Ezek is az ilyen munka részegységei, és bizony időbe kerülnek, ezért számolni kell velük is.
Ha 8 órát dolgozunk egy rajzon, gondoljunk bele abba, hogy egy órát beszélgettünk az ügyféllel, és egy órát eltöltöttünk az esély növelésével, hogy megtaláljon minket az érdeklődő. Így lesz a látszólagos 8 órából máris 10! 

Külföldi munkákkal viszont más a helyzet, de ezt majd egy következő bejegyzésben tárgyaljuk meg.

Óvatosan a rossz gondolatokkal! 

Ismerem már a gondolatjárást: de mi nem vagyunk elég jók, a rajzainkat nem fogjuk tudni eladni stb. Ne csépeljük így magunkat, mert ténylegesen ártunk kétfelé is vele! Nem egyszer láttam már példát arra, hogy valaki megbánta a korábbi alacsony árait, szóval érdemes elgondolkoznunk azon, hogy mi jó pénzt kérünk-e a művészetünkért vagy éppenséggel átverjük magunkat. 

Az egyediséget adjuk el a megfelelő árért cserébe! 

Nemsokára jön egy többrészes bejegyzés alkotásaink online eladási lehetőségeiről is. Hogy ne maradj le, kövesd blogomat e-mailen keresztül (jobb oldalt a kis kék dobozzal tudsz feliratkozni). 

Szeláviiiii