Rajzaink, festményeink felhasználásával kapcsolatosan felkereshetnek minket, és ilyenkor előjön a kreatív folyamatnál bonyolultabb, szárazabb és akár ismeretlenebb témakör: mit kérhetünk ilyenkor és mi van a szerzői jogokkal? Ha valaki ráteteti a könyvborítójára a rajzomat, akkor onnantól nem oszthatom meg az alkotásomat? Milyen jogaim lesznek ezután?

Szerencsére nem annyira vészes a dolog, mint amennyire pánikkeltő tud lenni a lényegében megtisztelő, kellemes felkérés.

Szerzői jogról röviden

Előfordulhat, hogy félünk a szerzői jogunk elvesztése miatt. Erre tudok írni megnyugtatást: a szerzői jogok nem vésznek el, és nem ruházódnak át. Ilyenkor mindössze felhasználási jogot adunk a másik fél számára, hogy használja pólóján vagy könyvének borítójaként stb.
Amikor az egyezkedés történik, tisztázni kell azt, hogy az érdeklődő fél kimondottan a megbeszélt célra használhatja fel az alkotásunkat. Ergo ha poharakra akarja tetetni a képet, és ebbe egyezünk bele, utána nem kezdheti el mindenféle termékre felrakni, nem csinálhat belőle műnyomatokat és értékesítheti azokat stb. Ezeket a feltételeket mi, alkotók szabjuk meg.

Hozzátenném, hogy olykor a szerzői jogok átadásáról is szó lehet; felkereshet minket egy cég, aki kizárólagos jogot szeretne formálni munkánk gyümölcsözésére, nem éri be egy korlátozott “okéval”. Ez ritkábban fordul elő, és ha megtörténik, utána mi nem adhatjuk el az alkotást többé vagy annak másolatait semmiféle módon.
Erről a jogról csak alapos átfontolás után mondjunk le, valamint kérjük el a rendes árát, nézzünk utána, mennyit az annyi ilyen esetekben. Ez természetesen sokszorosa annak, mint amit egyszeri eladás után kapnánk.

Pénzügyek

Mivel itt szóba jön a nyerészkedés a másik fél számára, semmiképp sem ajánlanám a felhasználási jog ingyen, pusztán “reklámét” való átadását.
Elmondom, hogy nekem mennyi pénzem volt eddig a “reklámért” való felhasználási jog adásáért cserébe: pont annyi, amennyi pénzt kaptam érte eredetileg, ergo nulla. Ha nincs ott nagy betűkkel egy kattintható link valami frappáns szöveggel, hogy INGYEN MOBILTELEFON, nem fognak érdeklődők felkeresni minket. Nagyon halvány az esély arra, hogy a 30 példányban eladott könyv borítója alapján bepötyögik a nevünket a Google keresőbe, és utána vesznek tőlünk valamit.
Szóval függően attól, hogy mekkora példányszám eladásáról és miről van szó stb., mindig kérjünk valamennyi összeget a munkánkért cserébe. Vegyük figyelembe, hogy mások szereznének pénzt a mi munkánk felhasználásával, ez meg a való világban nem egy járható út. A kemény munkánkért megérdemeljük a pénzt!

Szerződés

Minden ilyen beleegyezéskor érdemes csináltatni szerződést, amivel az érdeklődő fél fog előállni. Alaposan el kell olvasni annak tartalmát, és meg kell nézni, hogy benne foglaltatik-e az, amit mi hoztunk feltételként.

Ha rajzunkat eladjuk egy magánszemélynek…

…akkor az illető legfeljebb a falára teheti azt ki.
Nemrég volt egy ilyen történet, mikor is egy ismerősöm festményét megvásárolták, majd néhány hónap múlva arra lett figyelmes, hogy alkotása egy könyv borítóján virít. Persze megtisztelő lehet, ha alkotásunk felkerül egy könyvre, de vegyük figyelembe, hogy a képet adtuk el, de annak felhasználási jogait nem.
Szóval ha egy volt vásárlónk nyerészkedik a munkánkból beleegyezésünk nélkül, semmiképp se hagyjuk! A törvények minket védenek, és amennyiben nincs szerződése a beleegyezésünkről, csúnyán megégetheti a talpát.

Remélem, hasznodra vált ez a cikk!
Amennyiben igen, akár támogathatsz is abban, hogy több ilyet írjak.
Ha kérdésed van, hagyj egy kommentet! 🙂

Szeláviiiii