Kérdeztétek párszor, így ideje szentelni ennek is egy cikket, mivel a nem alkalmazotti állásban szerzett bevételek kapcsán sokak számára még kérdéses lehet, miképp lehet az “tiszta” a folyamat végén. Ergo, mi az Etsy, Society6, Redbubble, Patreon adózás folyamata?

Ki kell ábrándítsak minden olyan érdeklődőt, aki egy bő leírásra vágyik, ugyanis én azt fogom mondani, hogy fogadjatok könyvelőt egy tanácsadás erejéig.

Néhány támpontot azért adnék, de nem szeretném, ha ezeket biztos, fix adatoknak vennétek, mivel évente változnak ezek a dolgok. Ez inkább egy haloványan pislákoló gyertyamécses a káosz jellegű, viharos éjszakában, ami felé már el lehet indulni, hogy megtaláljuk végül a villanykapcsolót.
A TB minden évben pár száz forinttal több lesz, és ezt mindig ellenőrizni kell az év elején. Egy évvel ezelőtt pedig az SzJA (személyi jövedelmi adó) lett kemény egy százalékkal kevesebb (most 15%).

Érdemes elmondanom, hogy amennyiben a kereset folyamatossá válik, mindenképp érdemes valamiféle adózási formát keresni.
De mit is takar a folyamatos? Vagy mekkora összegről beszélünk?

Az alapok

Meg kell fontolni, mikor álljunk neki. Az adóhivatal sem fog foglalkozni olyan bevételekkel, amiknek összege nem közelíti meg az évi 200.000 forintot, de mondjuk a pár havonta előforduló egy-egy nagyobb pénzmag az Etsy-ről sem jelent még folyamatos bevételi forrást. Viszont mikor azt tapasztalod, hogy havonta folyamatosan folynak be pénzek a tevékenységednek hála, ideje elhatározni magad az adóhivatalba való bejelentkezésre!

Néhány választási lehetőség

Én jelenleg művészeti tevékenységet folytató, adószámmal rendelkező magánszemély vagyok. Ez annyit jelent, hogy a bevételeimet elszámolom, a munkámmal kapcsolatos költségeket levonom belőle, az alapján pedig fizetem a 27% EHO-t (egészségügyi hozzájárulás vagy mi), a maradék összegből pedig a 15% SzJA-t. Plusz TB (ez tudod mi).
(SZERK.: 2017-ben az EHO már csak 22% lett, míg 2018-ra 19,5%-ra esett vissza – én meg egész évben fizettem a 27%-ot… ezért kell mindig utánajárni dolgoknak, látod? :)).
Ez a forma azoknak ajánlott, akik nem keresik magukat hülyére, és vannak költség számláik.

Akik már elérték a hülyeségi szintet anyagilag online bevételeknek köszönhetően, azoknak a KATA a jó adózási forma, ami egy havi fix összeget jelent attól függő mértékben, hogy teljesítesz-e a plusz bevétel mellett egy fix, nyolc órás munkát vagy sem.

A vállalkozási forma az, amiről sokat nem tudok mondani, egyelőre úgy látom, hogy nem éri meg a nem fix, hanem százalékos TB miatt. De valószínűleg valakinek meg pont ez felel meg bizonyos feltételekből kifolyólag, amikről nem tudok nyilatkozni.
Tudom, köszi a nagy semmit.

De a kérdés ugye az volt…

…miképp kell adózni az online eladások stb. után.
Bármilyen online bevételi forrás ugyanúgy adóköteles, mint ha valaki rendel tőled egy rajzot vagy vesz tőled egy festmény művet. Szóval ha eladsz a Society6-en sok-sok műnyomatot és a hó elején kapod érte a pénzt, azután fizetned kell a fent említett százalékokat. Az online bevételek utáni adózás tehát egy létező dolog, és egyáltalán nem bonyolult.
Ami pénzt kapsz bármilyen tevékenységed után, bevételnek számít; lényegtelen, hogy személyesen adsz el valamit vagy közvetve egy Etsy, Patreon vagy egyéb platformon keresztül.

Így mondom tehát, hogy ne sajnáld a pénzt az egyszeri könyvelői tanácsadásra, mert ő fogja felkapcsolni azt a bizonyos villanyt, az ismerős megkérdezése legfeljebb csak a pislákoló mécses. Célszerű ezzel foglalkozni, amikor már folyamatossá válik a bevétel, hiszen mindannyian ismerünk valakit vagy történeteket az adóhivatal intézkedéseiről, mikor valaki ezt nem csinálja jogszerűen. Azt meg senkinek sem kívánom, hogy meghurcolásra kerüljön általuk.
Ritka egy humortalan banda.

Remélem, hogy segítettem tehát a kreatív tevékenységed munkaszerű kivitelezése felé tett lépésben! Patreon, Etsy adózás kapcsán kommentek formájában tegyetek fel kérdéseket vagy írjátok le saját tapasztalataitokat, mert ez itt csak egy ember megfigyelése és felhalmozott, szerény tudása.

Támogasd több ilyen cikk létrejöttét is!

Szeláviiiii