Üdv kedves olvasók, akik véletlenül lebbentek erre a cikkre vagy akár célirányosan, mert tudni akarják, hogy mi ez a patreon oldal. Valószínűleg sokszor találkoztatok már a logójával, ha jártok fent gyakran deviantarton vagy van néhány kedvencetek youtube-on — valószínűleg néha arra kérnek titeket, támogassátok őket a munkájukban.
De mégis, hogy érti ezt?

Már néhány hónapja annak, hogy regisztráltam az oldalra, és meg kell hagyni, eddig nagyon tetszik. Persze, sok előfizetőm még nincs, de két hónap után még nem vártam ennyit sem, szóval örömbódottá. Szeretném kicsit elmagyarázni, mi is ez, hátha ti is kedvet kaptok arra, hogy regisztráljatok akár mint alkotó, akár mint támogató.

Mi a Patreon?

Röviden: az oldalt talán leginkább a kickstarter-hez tudnám hasonlítani, leszámítva azt, hogy itt nem projekteket lehet támogatni egyszeri adománnyal. A patreon-on alkotókat követhetsz, és támogathatsz havi szinten vagy munkánként.

Mi a lényege?

A patreon-ra regisztrált alkotók folyamatosan saját tartalmakat osztanak meg az oldalukon. Nagy részét akár már láttad is egyéb regisztrációikon, de jellemzően töltenek fel olyan alkotásokat is, melyeket máshol nem.
Sok alkotó nehezen tud megélni abból, amit csinál, vagy nagyon sok időt vesz el az, hogy meg tudja teremteni az alapjövedelmet, így kevesebb energia marad magára a kreatív tevékenységre. Az oldal lényege tehát az, hogy a támogató kedvű emberek megtalálják a kedvenceiket, és segíthessék annak munkáját, hogy az alkotó cserébe több tartalmat készíthessen, szórakoztathassa követőit.

Miért éri meg?

Egyrészt segít az alkotó munkájában, másrészt pedig olyan tartalmakat kaphat az “előfizető” cserébe, ami vagy többet mutat magából az alkotóból vagy segít az alkotásban való fejlődésben.
Rengetegen vannak, akik például pár dollár után (~pár száz forint) hasznos leckéket osztanak meg a támogatóval, skicceket, “hogyan” leckéket stb. vagy akár egyéb jutalmakat. Ez mindig egyedi.

Hogy is működik?

Ha alkotó vagy: 
készítesz egy regisztrációt (használd ezt a linket, így kaphatunk jutalmat is), átgondolod, hogy mit ajánlasz fel az előfizetőidnek, szépen kitöltöd a lapodat, utána pedig nincs más dolgod, mint tölteni fel pár naponta 1-1 valamit. Érdemes a leírásaidban megemlíteni, hogy van patreon oldalad, ahol az emberek támogathatnak.
A regisztráció természetesen teljesen ingyenes.
Amennyiben támogatni szeretnél: 
Regisztráció után menj a kedvenced oldalára, és jobb oldalt a “rewards” alatt böngészd végig, egyes összegek után milyen jutalmakat oszt meg veled. Én például $5 fölött megosztok több skiccet, leírásokat hozzájuk, $20 fölött pedig személyesen segítek az alkotói fejlődésedben skype-on vagy ahogy jól esik.
Ha kiválasztottad az összeget, mennyit szándékoznál adni az illetőnek, klikkelj a “become a patron” gombra fent jobb oldalt, majd írd be a kívánt összeget, amivel támogatni fogod a másikat.
Fontos tudni, hogy az összeget vagy alkotásonként vagy havonta (én a havit preferálom) fogják ezentúl levonni tőled — ezt persze bármikor lemondhatod.

A jó benne az, hogy kis összegekkel is lehet már támogatni valakit, és az illető már annak is igen örülni fog.

Amennyiben kíváncsi vagy az én oldalamra, itt találod: https://www.patreon.com/thubakabra
Ha regisztrálni szeretnél, itt tedd meg: https://patreon.com/invite/rzzmy — ezáltal mindketten kaphatunk jutalmat.

Bármi kérdésed van, tedd fel bátran itt a bejegyzés alatt!

Szeláviiiiiiiiiiiiii