Nemrég facebookon szörföztem — igen, néha megesik az ilyen, és az egyik digitális festősösösös csoportban találtam egy igazán izgalmasan megalkotott festményt, így megérdeklődtem a programot, miben készült. Mint kiderült, a Krita volt a felelős a szép alkotásért.

A Kritát korábban már próbáltam, de akkor nem értem el vele túl sok mindent (vagy csak ennél is ügyetlenebb voltam még), és még igen primitívnek is volt mondható. Viszont az elmúlt néhány évben igen sokat fejlődött, egyszerűbb képszerkesztési lehetőségek is vannak benne (ettől függetlenül valamit mindig használok pluszban, hogy megigazítsam a képet). Illetve az ecsetkezelése is igen ötletes: néhány ecset a vonás irányába fordul mindig, így érdekes alakzatokat hoz létre. Egyik-másik pedig érzékeli a toll dőlésszögét is, amit eddig a legtöbb ilyen opensource programból hiányoltam.
Persze, windowsomnak köszönhetően, néha össze-összeomlik a kis krita, de az egyébként is létező kékhalál gondom mellett már szinte fel sem veszem, mint probléma.

Gondoltam felteszem az első kis kezdetleges képeimet ide, amit az elmúlt kevesebb, mint egy hónapban festettem a Krita festőprogramban. Nemsokára remélhetőleg átnyergelhetek ezeknél bonyolultabb képekre, melyek most csak tanulmányképek inkább. Addig még kicsit jobban át kell nyálaznom ezt a programot.

referencia
referencia

 

referencia

 

referencia

 

referencia

 

referencia

 

referencia

Köszönöm a megtekintést! 🙂
Ha lesz még valami bonyolultabb kép, amit ebben a programban csináltam, valószínűleg közzé fogom tenni.
Lehet arra is számítani, hogy több ilyen nyersebb képet fogok gyártani. Gyakorlásnak egyszerűen tökéletes! És egyébként is rajongok eme stílusért.

Szeláviiiii