Az előzőekben már leírtam, hogy milyen táblatípusok vannak, és mely márkát érdemes jobban preferálni. Most nagyon röviden írnék pár tippet, ami még szóba jöhet esetlegesen a táblák kapcsán, hiszen egy igen fontos eszköze a digitális festésnek.  Illetve hát nem is olcsó mulatság egy ilyen eszköz vásárlása.

 

A méretek

A legtöbb wacom felbontása igen nagy, ezért a legkisebb tábláik is jól funkcionálnak egy nagy monitor esetén is. Aki jobban szereti a lendületes vonalakat, azoknak elég a kicsi tábla. A szöszmötöléshez pedig a nagyobb méret nem árt, bár a programon belüli rázoomolással lehet pepecselni a kis táblával is. Én szeretek kis felületen dolgozni, ezért a kis méret is megfelel, de ha olyan vagy, aki tradicionálisan az A2-esnél kisebbre nem adja, akkor feltétlenül nagyobb táblát nézz magadnak.

A genius és trust tábláknál viszont sokkal kisebb a felbontás, ezért ha pontosságot akarunk, mindenképp kell a nagyobb tábla, különben irritálóan zavaró lesz az, hogy nem tudjuk ötödszörre sem megrajzolni azt a vonalat pontosan.

A monitor mérete is befolyásolhatja a vásárlást: egy kisebb felbontású monitoron a kicsi tábla sokkal jobb rajzolásérzetet ad, míg a monitorhoz képest nagyobb tábla olyan érzetet ad, mintha percek kellenének végigrajzolni a vásznon. Egy nagyobb monitoron azért már a nagyobb méret funkcionál megfelelően.

Így zárójelesen hozzátenném azt is, hogy ha két monitort használunk, akkor nem kell a dupla szélességgel számolnunk vásárláskor. A legtöbb driver lehetővé teszi azt, hogy kiválasszunk egy monitort, amin belül megmarad a tábla, így nem lesz zavaró a több monitornyi szélesség, nem lesz aránytalan a rajzolófelület.

Wireless?

A piacon van néhány wireless típusú tábla is. Hasznos abból a szempontból, hogy nem kell mindig a drótot babrálnunk (magam esetében nem kell elesnem benne), és kényelmesebb ölbe kapni, mint egy valódi razjtáblát. Az egyébként is tömérdek kábellel rendelkező PC esetében legalább ez a kábel nem akar beleakadni a többibe, amikor az ölünkbe vennénk. Hátránya az, hogy az elem lemerül, és akkor bizony okozhat érdekes hatásokat az eszköz: meg-megakad a vonal; és természetesen pont akkor, amikor már csak egy órád van a leadásig. Itt megjegyezném, hogy a wacom tollakat leszámítva minden más márkának a tollában van elem, azáltal képes funkcionálni, szóval eggyel több hibát okozó lehetőség van a repertoárban.
Én a magam részéről ki vagyok egyezve a kábeles verzióval — ügyetlenségem ellenére is — mert feszélyez az, hogy bármikor lemerülhet az elem.

Tartozékok és egyebek

Wacom toll, amihez nem kell elem

Ha esetleg elveszted a tollat vagy tönkreteszed valamiképp, megvan az esély arra, hogy vásárolj egy újat. A wacomnál legalábbis találkoztam már, de valószínűleg más márkák is lehetővé teszik. Gyakran adnak póthegyeket is, így a hegyek kopása sem gond jó néhány évig.
Mint a telefonoknál, a tábláknál is van védőfólia, amit megvehetsz a táblafelület épen tartása végett. Így elkerülheted azt, hogy kikopjon a felülete középen, ahol a legtöbbet karcolod a tollal.

A végső tipp

Amikor veszünk egy műszaki cikket, sose felejtsünk el összehasonlító kutatást végezni, még a táblák kapcsán is. Nézzünk utána a külön kis piszlicsárénak tűnő adatoknak is, hogy milyen jelentőségük van vagy nézzünk teszteket. Ilyen módon sosem nyúlhatunk félre, és megtalálhatjuk azt a típusú műszaki cikket, amit kedvelni fogunk évekig és nem fogja beadni a kulcsot már az első pár használat után. Ha pedig valami tönkremegy, mindenképp vegyük fel a szervizzel a kapcsolatot, amint lehet.

Remélem, hasznosnak találtad a cikkeimet és segíthettem a vásárlás kapcsán! Ha kérdésed van, tedd fel bátran kommentben, igyekszem válaszolni.