Mikor rájövünk, hogy tetszik a digitális rajzolás világa és szeretnénk jobban megismerkedni vele, akkor felvetül az a kérdés is, hogy milyen digitalizáló táblát érdemes vásárolni. Mivel használtam már többféle digitális táblát is az elmúlt évek során, ezért szeretnék ebben segíteni — elsősorban a festésre vágyakozóknak.

Három márka van, mely általában szóba jöhet: genius, trust és wacom (ezen kívül van még sok más, de mivel elsősorban ezek vannak piacon és ezeket próbáltam személyesen, így erről a háromról írnék). A genius és trust valójában édestestvére egymásnak és nem ritka az, hogy a boltban megtalálhatjuk ugyanazt a táblát csak más logóval rajta.

A trust — neve ellenére — nem egy megbízható típus. Sokszor panaszkodnak rá a hibásan működő driver miatt; a programok zöme gyakran nagyon nehezen ismeri fel. Egérként akkor is lehet alkalmazni, de a nyomásérzékenység néha elmegy kirándulni Idontgiveashit falvára.

A genius már egy fokkal jobb, általában ilyen problémákkal ritkábban küszködik, a Photoshopban pedig szinte mindig jó. Erre a digitalizáló táblára és a trustra is jellemző, hogy a számítógép indulása előtt kell bedugni az usb-be, hogy meglegyenek a kívánt funkciók, de talán már vannak ennél korszerűbb változatok is. Geniust két évig használtam annak idején, jellemzően mindkettő pont egy évig bírta az általam diktált tempót. Azonban kezdéshez, ha csak ritkán akarunk festeni, akkor a genius kiváló.
A legjobb márka, ami kapható a wacom. Pontossága, minősége, és tartóssága messze felette áll a többiének, ahogyan az ára is. A professzionálisabb alkotóknak mindenképp ezt ajánlanám.

Elsősorban a wacom típusairól szeretnék beszélni, mert általában ez a márka érdekli a legtöbb embert.

Hobbi- és kezdőkategória

Nemrég még volt egy külön típus a hobbi alkotóknak, a wacom bamboo. Mára ezt a típust felváltotta az intuos butított változata, ami a wacom intuos pen, wacom intuos pen and touch és a wacom intuos manga-t jelenti. A különbség annyi bennük, hogy a másodikban már van érintésérzékelő, a mangashoz pedig jár egy mangarajzoló szoftver is. Ezeket az extrákat külön meg kell fizetni, de mivel a touch funkcióra nincs szükség és általában csak zavaró tényező festéshez , a szoftver meg nem feltétlenül nekünk való, ezért érdemes a sima wacom inuos pen táblát megvenni (azt azért megjegyezném, hogy tervezői munkákhoz viszont pont jó a touch funkció). A bamboo táblámon mindig kikapcsoltam a touch funkciót, és nem egyszer zavart be, mikor nem vettem észre, hogy be van kapcsolva és a kezem módosította a vonalak pályáját néha (általánosan ha a toll közel kerül a táblához, akkor kikapcsol, nekem ennek ellenére sikerült néha elérnem, hogy zavarjon). Szóval, ha jól is hangzik az, hogy touch, ne dőljünk be neki, elég az olcsóbb, minőségben ugyanolyan táblát megvenni.

A haladóbb kategória

Az intuosnak van egy másik típusa is, — ami a bamboo megszüntetése előtt a sima intuosnak felelt meg — ez pedig a wacom intuos pro (ügyeljünk a végén a “pro” jelzőre). A tábla különlegessége az az előző táblacsoporthoz képest, hogy a toll dőlését is figyeli a program, így eggyel több érzékelésre köthetünk rá ecsetfunkciókat. Ráadásul a nyomásérzékenység dupla annyi (2048), így finomabbra tudjuk hangolni, ha az kell nekünk. Ez a digitális tábla tényleg azoknak ajánlható, akik már korábban hozzászoktak más táblákhoz, mert a sok ecsetbeállítási lehetőség, a plusz funkció igen nehezen kezelhető elsőre, amit nem biztos, hogy gyakorlat nélkül ki tudunk használni. És azért ez a tábla már komolyabb pénzbe is kerül.

A professzionális “álom” kategória

A wacom cintiq csak megemlítés gyanánt van itt, ugyanis ez a kb. félmilliónál kezdődő tábla már a komolyabb felhasználóknak van. A tábla igazából egy monitor, amin rajzolhatunk, szóval a vonalakat húzása olyan érzés, mint a tradicionális alkotáskor (mármint hogy ott húzzuk a vonalat, ahol a toll hegye van).

Remélem segítettem a tábla kiválasztásában!
Ha bizonytalan vagy a méretet és egyebeket illetően, olvasd el a következő cikkemet is: http://thubakabra.blogspot.hu/2014/09/digitalis-tabla-vasarlas-folytatas.html